Най-добрата гъста супа от леща и кейл

45 мин.

лесна

12+

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

1 гл. лук, нарязан на малки кубчета
2 бр. моркова, нарязани на малки кубчета
2 стръка целина, нарязани на малки кубчета
2 с.л. доматено пюре
190 гр. доматен сок или домати от консерва
6 ч. зеленчуков бульон или вода
1 ч. зелена или кафява леща
3 листа кейл, може да се замени със спанак, нарязани на ленти
1 бр. лимон, изцеден
1 скилидки чесън, смляна
1 ч.л. кимион
1 ч.л. сушен риган
1 ч.л. сушен босилек
1 ч.л. сушена мащерка
малко сол

Хранителен състав:

Леща: желязо, калий, тиамин и фолати

Стъпки на приготвяне

1. Загряваме олиото в голяма тенджера. Добавяме лука, целината и моркова и разбъркваме за 5 минути или докато лукът стане прозрачен.

2. Добавяме доматеното пюре, смляния чесън, сушените подправки и сол. Разбъркваме и запечатваме подправките за 2 минути. Добавяме доматения сос, бульона, лещата и разбъркваме. Оставяме да заври, след това намаляме котлона до минимум, покриваме частично с капак и оставяме да къкри за 25-30 мин.

3. За по-кремообразна текстура използваме пасатор, като пулсираме 3-4 пъти за няколко секунди.

4. Разбъркваме кейла и лимоновия сок и оставяме да къкри още минута-две, за да омекне. Опитваме супата и добавяме допълнително лимонов сок и сол при нужда преди сервиране.

5. Приятно папкане!

Най-добрата гъста супа от леща и кейл

Най-добрата гъста супа от леща и кейл

Най-добрата гъста супа от леща и кейл

Най-добрата гъста супа от леща и кейл е с високо съдържание на фибри, въглехидрати и най-важното – протеини. Това означава, че тази супа от леща не е просто за предястие, а е пълноценен обяд или вечеря.

Супата от леща е засищаща, но все пак лека, здравословна, успокояващо топло ястие и определено трябва да присъства в менюто на всяко семейство.

КАКВО ИМА В ГЪСТА СУПА ОТ ЛЕЩА И КЕЙЛ

Чаша кафява леща, която е основна съставка в тази супа. Но пък останалите съставки карат нашите вкусови рецептори да танцуват. 😉

  • Зеленчуци: Нарязана целина, моркови, лук и чесън са класиката, която ни кара да се чувстваме най-близо до дома.
  • Домати консерва: Дали ще ползваме домашно приготвени домати от буркан или консерва е въпрос на лично предпочитание. И двата вариант вършат чудесна работа за това ястие.
  • Доматена паста: Всичко, от което се нуждаем, са две супени лъжици, за да подсилим вкуса на супата.
  • Кейл: Лесен начин да увеличим антиоксидантите, витамините, хранителните вещества, цветовете и вкусовете в супата.
  • Леща: За тази супа е хубаво да използваме зелена или кафява леща. И двата вида съдържат важни за тялото ни микро и макроелементи.
  • Подправки: Кимион, риган, босилек и мащерка. Всички тези подправки са олицветворение на средиземноморският вкус.
  • Течности: Можем да използваме вода или бульон или смес и от двете.
  • Лимон: Помага за озаряване и балансиране на дълбоките вкусове.

КОЯ ЛЕЩА ДА ИЗПОЛЗВАТЕ

Зелена или кафява леща е най-добрият избор за тази супа. Те имат мек, земен вкус, който леко се разпада при готвене, но все пак запазва формата си. Червената леща се разпада най-бързо и става на каша. А, френската леща (наричана още Lentils de Puy) е чудесна за приготвяне на гарнитури или салата от леща, тъй като има най-твърдата текстура, освен това изисква повече време за приготвяне в супа.

ОПЦИИ ЗА ГАРНИРАНЕ

Независимо дали сервираме тази супа на гости или се наслаждаваме като ястие за семейстяото, винаги е интересно, как може да я надградим малко.

  • Пресни билки: Поръсваме прясно нарязан магданоз или кориандър.
  • Хрупкави парченца: добавяме запържен на силен котлон за няколко минути бекон.
  • За още по-плътен вкус: Поръваме с малко кокосова сметана или  прясно настърган пармезан отгоре.

СЪХРАНЕНИЕ И ПРЕТОПЛЯНЕ НА НЕ ИЗПОЛЗВАНИТЕ ПОРЦИИ

  • За съхранение: Супата може да се съхранява в хладилник до 5 дни.
  • За замразяване: Съхраняваме в безопасен за фризер контейнер за  няколко месеца.

КАК ДА СИ НАПРАВИМ НАЙ-ДОБРАТА РЕЦЕПТА ЗА ГЪСТА СУПА  ОТ ЛЕЩА

  • Запържваме зеленчуците. В тенджера за супа загряваме олиото и запържваме лука, целината и морковите за около 5 минути.
  • Добавяме подправките. Разбъркваме доматеното пюре, чесъна, сушените подправки и солта. Готвим за 2 минути до аромат.
  • Добавяме лещата, консервата домати и бульона/водата. Оставяме всичко да заври, намаляме котлона до слаб и оставяме супата да къкри за 25 минути. По време на готвенето тенджерата е частично покрита с капак.
  • Смесването: За по-кремообразна текстура използваме пасатор, като пулсираме 3-4 пъти за няколко секунди.
  • Добавяме кейл: Разбъркваме го, добавяме лимоновия сок и оставяме да къкри още 1-2 минути, след това тестваме на вкус.

СЪВЕТИ ЗА СИГУРЕН УСПЕХ

  • Течноста за супата може да бъде наполовина бульон, а другата половина от течноста да е вода.
  • След като супата е сготвена, докато е все още гореща, тя ще продължи да се сгъстява. Винаги можем да добавим още малко бульон или вода, за да се разреди.

 

Facebook Comments Box


2 thoughts on “Най-добрата гъста супа от леща и кейл”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *