Най-добрата гъста супа от леща и кейл
Най-добрата гъста супа от леща и кейл е с високо съдържание на фибри, въглехидрати и най-важното – протеини. Това означава, че тази супа от леща не е просто за предястие, а е пълноценен обяд или вечеря.
Супата от леща е засищаща, но все пак лека, здравословна, успокояващо топло ястие и определено трябва да присъства в менюто на всяко семейство.
КАКВО ИМА В ГЪСТА СУПА ОТ ЛЕЩА И КЕЙЛ
Чаша кафява леща, която е основна съставка в тази супа. Но пък останалите съставки карат нашите вкусови рецептори да танцуват. 😉
- Зеленчуци: Нарязана целина, моркови, лук и чесън са класиката, която ни кара да се чувстваме най-близо до дома.
- Домати консерва: Дали ще ползваме домашно приготвени домати от буркан или консерва е въпрос на лично предпочитание. И двата вариант вършат чудесна работа за това ястие.
- Доматена паста: Всичко, от което се нуждаем, са две супени лъжици, за да подсилим вкуса на супата.
- Кейл: Лесен начин да увеличим антиоксидантите, витамините, хранителните вещества, цветовете и вкусовете в супата.
- Леща: За тази супа е хубаво да използваме зелена или кафява леща. И двата вида съдържат важни за тялото ни микро и макроелементи.
- Подправки: Кимион, риган, босилек и мащерка. Всички тези подправки са олицветворение на средиземноморският вкус.
- Течности: Можем да използваме вода или бульон или смес и от двете.
- Лимон: Помага за озаряване и балансиране на дълбоките вкусове.
КОЯ ЛЕЩА ДА ИЗПОЛЗВАТЕ
Зелена или кафява леща е най-добрият избор за тази супа. Те имат мек, земен вкус, който леко се разпада при готвене, но все пак запазва формата си. Червената леща се разпада най-бързо и става на каша. А, френската леща (наричана още Lentils de Puy) е чудесна за приготвяне на гарнитури или салата от леща, тъй като има най-твърдата текстура, освен това изисква повече време за приготвяне в супа.
ОПЦИИ ЗА ГАРНИРАНЕ
Независимо дали сервираме тази супа на гости или се наслаждаваме като ястие за семейстяото, винаги е интересно, как може да я надградим малко.
- Пресни билки: Поръсваме прясно нарязан магданоз или кориандър.
- Хрупкави парченца: добавяме запържен на силен котлон за няколко минути бекон.
- За още по-плътен вкус: Поръваме с малко кокосова сметана или прясно настърган пармезан отгоре.
СЪХРАНЕНИЕ И ПРЕТОПЛЯНЕ НА НЕ ИЗПОЛЗВАНИТЕ ПОРЦИИ
- За съхранение: Супата може да се съхранява в хладилник до 5 дни.
- За замразяване: Съхраняваме в безопасен за фризер контейнер за няколко месеца.
КАК ДА СИ НАПРАВИМ НАЙ-ДОБРАТА РЕЦЕПТА ЗА ГЪСТА СУПА ОТ ЛЕЩА
- Запържваме зеленчуците. В тенджера за супа загряваме олиото и запържваме лука, целината и морковите за около 5 минути.
- Добавяме подправките. Разбъркваме доматеното пюре, чесъна, сушените подправки и солта. Готвим за 2 минути до аромат.
- Добавяме лещата, консервата домати и бульона/водата. Оставяме всичко да заври, намаляме котлона до слаб и оставяме супата да къкри за 25 минути. По време на готвенето тенджерата е частично покрита с капак.
- Смесването: За по-кремообразна текстура използваме пасатор, като пулсираме 3-4 пъти за няколко секунди.
- Добавяме кейл: Разбъркваме го, добавяме лимоновия сок и оставяме да къкри още 1-2 минути, след това тестваме на вкус.
СЪВЕТИ ЗА СИГУРЕН УСПЕХ
- Течноста за супата може да бъде наполовина бульон, а другата половина от течноста да е вода.
- След като супата е сготвена, докато е все още гореща, тя ще продължи да се сгъстява. Винаги можем да добавим още малко бульон или вода, за да се разреди.
ОЩЕ УЮТНИ И ВКУСНИ СУПИ И ЯХНИИ
Пилешка супа с броколи и зеленчуци
2 thoughts on “Най-добрата гъста супа от леща и кейл”