Голямо вълнение обхваща цялото семейство, когато детето проходи. Настъпва моментът за съдбовния ритуал, наречен прощъпулник, при който детето, правейки първите си самостоятелни крачки избира любопитен за него предмет и определя своя професионален път. По традиция майката трябва сама да омеси питка, която да търкулне по земята пред стъпките на малкото човече.
Питка за прощъпулник
![](http://papu.bg/wp-content/uploads/2017/02/3-2.jpg)
средно трудно
12+
Необходими продукти
1/2 кубче мая
1 с.л. сол
1 с.л. захар
50 мл прясно мляко (топла вода)
1 яйце
300 мл прясно мляко (газирана вода)
300 мл кисело мляко
1/2 ч.л. сода за хляб
4 с.л. олио
1 кг брашно
30 г масло
1 жълтък за намазване
Хранителен състав:
Стъпки на приготвяне
![](http://papu.bg/wp-content/uploads/2017/02/8-1.jpg)
1. Слагаме кубчето мая в купичка заедно с лъжицата сол, захар и 50 мл топло прясно мляко или топла вода. Оставяме на топло маята да шупне (около 1/2 час).
![](http://papu.bg/wp-content/uploads/2017/02/7-2.jpg)
2. В голяма купа разбиваме яйцето, прибавяме маята, киселото мляко с разтворената в него сода, прясното мляко (може да заместим прясното мляко с газирана вода) и олиото. Разбъркваме с вилица. Започваме да прибавяме постепенно пресятото брашно и разбъркваме с вилицата докато сместа се сгъсти достатъчно за месене с ръце.
![](http://papu.bg/wp-content/uploads/2017/02/6-2.jpg)
3. Прибавяме брашно докато омесим меко и еластично тесто.
![](http://papu.bg/wp-content/uploads/2017/02/5-2.jpg)
4. Разделяме тестото на 3-4 топки, разточваме всяка от тях с дебелина 5 мм и изрязваме кръгчета с помощта на чаша.
![](http://papu.bg/wp-content/uploads/2017/02/4-2.jpg)
5. Намазваме всяко кръгче с масло и ги подреждаме едно до друго като листенца.
![](http://papu.bg/wp-content/uploads/2017/02/1-3.jpg)
6. Може да украсим по желание с малки крачета или да вземем отпечатък от крачето на детето. Преди да сложим тавата в загрята на 200 градуса фурна намазваме питката с разбит жълтък и печем 35 мин. Когато извадим питката от фурната я напръскваме с вода и покриваме с кърпа да се задуши.
Питка за прощъпулник
![Питка за прощъпулник](https://papu.bg/wp-content/uploads/2017/02/1-3.jpg)
За начинаещи като мен трябваше да пише някъде, че тестото трябва да втаса 🙂 Иначе, благодаря – фен съм Ви!
Здравейте, Маги,
Благодарим Ви за проявения интерес към нашите рецепти. За тестото на питката не е необходимо допълнително време за втасване. Времето през което го месим до получаване на меко тесто и оформянето му в тавата е напълно достатъчно да втаса. Въпреки това, бихте могла да го оставите за около 10-15 мин. да си почине след месенето. Ако във Вашия случай тестото не се е получило, най-вероятно е трябвало още време да го месите енергично. Тестото е готово тогава, когато стане на мека и еластична топка. Надявам се да съм била полезна.
Успех със следващата питка 🙂