Витаминозна бомба!
Просо с цвекло, банан и боровинка
20 мин.
лесно
12 +
Необходими продукти
2 с.л. просо накиснато предната вечер във вода и 1 ч.л. оцет или сок от лимон или суроватка
една шепа боровинки, може да използвате и замразени
1 бр. банан
1 с.л. кокосово масло или гги
малък и тънък резен от глава цвекло - сурово
Хранителен състав:
Просото: магнезий, калий, фосфор, калций, цинк и манган, фолат, холин, ниацин, както и витамин К и Е.
Банан: фибри, витамин А, В4, С, фолиева киселина, манган, калий, фосфор.
Боровинки: антиоксиданти, калий, калций, фосфор и магнезий, органични киселини, натрий, мед, желязо и други минерални вещества, витамин С, витамините В1 и В6, РР и пантотенова киселина, пектини.
Цвекло (сварено): Витамините А, В2, В4, фолиева киселина, вит. С и миниралите - калий, калций, магнезий, натрий, фосфор
Стъпки на приготвяне
1. В 200 мл. кипната вода слагаме добре изплакнатата елда. Варим около 10 мин. на умерен огън. Махаме от котлона и задушаваме под капак за 5 мин.
2. През това време обелваме банана и резена цвекло. Нарязваме ги на малки парчета, прибавяме боровинките и ги пасираме продължително време.
Отцеждаме просото от водата. Прибавяме я към пюрето и пасираме повторно. Добавяме мазнината и разбъркваме.
Ако детето обича да дъвче не пасираме повторно просото, а само разбъркваме сместа.