Пюре от ябълка, банан и круша

10 мин.

лесно

7+

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (3 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

1/2 от ябълка, измита, обелена и нарязана на парчета
1/3 от банан, обелен
1/2 от круша, измита, обелена и нарязана на парчета
щипка канела
1 к.л. кокосово масло

Хранителен състав:

Круши: wитамин А, В4, С, фолиева киселина, калий, фосфор.

Банан: фибри, витамин А, В4, С, фолиева киселина, манган, калий, фосфор

Ябълка: целулоза, фруктоза, калий, бор, флавоноиди, пектин, ябълчна и лимонена киселина., дъбилни вещества и витамините В1, В2, С, Е, Р и РР.

Стъпки на приготвяне

1. Слагаме плодовете в дълбок съд и пасираме.

2. Преди поднасяне добавяме мазнината (разтопена) , канелата и разбъркваме.

Пюре от ябълка, банан и круша

Пюре от ябълка, банан и круша

Пюре от сурови плодове.

Може след 6 м.
– пюре само някои плодове (банан; авокадо; грозде; пъпеш; ябълка – спорен плод; манго – евентуално).
– пюре от плодове, което не трябва да предизвиква никакъв стомашен дискомфорт.

Най-добре след 8 м.
– всички гореизброени могат да се включат и от 8 м.
– суровите плодове са по-силен алерген от термично обработените.
– плодовите киселини стимулират двигателната активност на стомахчето (проблемите идват в по-късна възраст).
– пюрето от сурови плодове съдържат доста фибри (товарят храносмилането).
– в много схеми на захранване сурови плодове се предлагат именно след 7-8 м. (с някои изключения)

Първите пресни плодове, независимо от възрастта, трябва да бъдат нискокиселинни и слабоалергизиращи.
– ябълка (сладка)
– круша (сладка, не много твърда)
– грозде (обелени зърна)
– банан (да не се прекалява с количеството, съдържа хистамин)
– авокадо (съдържа много мазнини, зависи кога и как се предлага)

Избягва се смесването на пресни плодове, поне в началото. Причините са две: за да опознае детенцето ‘чистия’ вкус на даден плод и за да не се претовари храносмилането поради различната смилаемост на плодовете.

Допълнение за ябълката: в някои схеми се препоръчва сурова, но по-често се среща мнението да е леко термично обработена. Ако е прясно пюрирана, ябълката не е лесносмилаема (заради целулозата и пектина). Ако е под формата на сок, той също може да бъде агресивен за стомаха.

Консумират се до 15-20 мин. след разрязването, почистването и пасирането, след това пресните плодове имат много малко витамини в резултат на окислителните процеси.

Има и научно обосновани теории, че е добре да се предлагат за начало пресни плодове, типични за местните географски ширини, но практиката по-скоро не доказва правотата на тези теории.

С началото на захранването – повече течности:

– предлага се по-течно пюре (с повече вода или мляко)
– предлага се достатъчно мляко в рамките на деня
– предлага се вода в рамките на деня (при захранването това е много важно)
– предлага се малко водичка преди хранене (1-2 лъжички 10 мин. преди пюрето)

Още рецепти за плодови пюрета, които може да намерите на сайта ни:

“ Пюре от ябълки и сини сливи“

„Пюре от кайсии и банан“

“ Пюре от круша“

 

Facebook Comments Box


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *