Пролетно зареждаме на телата ни с полезни микроелементи и макроелементи. Най-хубавото е, че много ще ни хареса!
40 мин.
лесно
12 +
1 пакетче измити и почистени от стеблата листа от коприва
2 л. вода
3 шепи ориз
1 бр. морков, нарязан на малки парченца
2 скилидки чесън, смлени на паста
1 малък домат илик 1/2 бурканче домати
2 бр. картофи, измити и нарязани на малки кубчета
3 с.л. олио
щипка сода
подправки - джоджен, магданоз,
1/2 ч.л. зеленчуков бульон
Коприва: органични киселини, ферменти, хлорофил, каротин. Витамин А, В,С, К, Д, Е и миниралите желязо, калий, калций, манган, желязо, цинк, магнезий и мед и багрилни вещества.
1. В тенджера кипваме водата и в нея пускаме листата от коприва за 3-4 мин. заедно с щипка сода. Прецеждаме копривата. Запазваме водата на копривата, към която добавяме зеленчуковия бульон. Разбъркваме го добре.
2. В дълбок съд загряваме на умерен котлон олиото и пускаме вътре моркова и чесъна. Прибавяме веднага черпак вода от копривата и бульона.
Когато поомекнат добавяме картофите, оризът, доматите и бульона от коприва. Варим до готовност на зеленчуците.
3. Махаме супата от котлона и добавяме копривата, която предварително сме нарязали на ситно, добавяме и другите подправки. Оставяме супата със затворен капак за 10 мин. да се овкусят добре всички съставки . Може да гарнираме супата с натрошено сирене!
Пролетно зареждаме на телата ни с полезни микроелементи и макроелементи. Най-хубавото е, че много ще ни хареса!
1 thought on “Супа от коприва”