Лечебна крем супа от тиква с джинджифил
45 мин.
лесно
11+
Необходими продукти
500 г. пюре от печена тиква
1 глава лук
1 стрък праз
1 морков
резен джинджифил около 5 см
2 с.л. ориз
1 1/2 л. гореща вода
подправки: индийско орехче, сол, гарам масала (по желание)
1 лимон
Хранителен състав:
тиква: витамини В1, В3, В5, В6, С, бета-каротин, фолиева киселина, мед, магнезий, калий, целулоза, Омега 3 , мастни киселини
джинджифил: фибри, захари, мазнини, витамините, Беатин, А, В2, В4, Фолиева киселина. Минералите: желязо, калий, калций, магнезий, манган, селен, фосфор, цинк.
Стъпки на приготвяне
1. Обелваме и нарязваме зеленчуците на ситно.
2. Загряваме олиото с малко вода на дъното на тенджера и задушаваме зеленчуците за 3-4 мин, като доливаме вода ако намалее, за да не ги препържим. Поръсваме с подправките и разбъркваме.
3. Прибавяме измития ориз, наливаме гореща вода и намаляме котлона, супата да къкри. След около 10 мин. прибавяме и пюрето от тиква. Доливаме още вода ако е необходимо. Варим около 30 мин, до пълното сваряване на ориза.
4. Накрая пасираме супата до получаване на кадифена гладкост.
5. Преди да сервираме капваме няколко капки лимонов сок. Може да гарнираме с кисело мляко, кротони или сухар.