Морковена яхния с нахут и сушени чушки
45 мин.
лесно
9+
Необходими продукти
500 г моркови
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 резен целина глава
30 г сварен и обелен нахут
2 сушени чушки, нарязани на лентички
200 мл домати от буркан/консерва пасирани
400 мл гореща вода
1 с.л. олио или зехтин
1 ч.л. домашен зеленчуков бульон (рецептата за него може да откритете тук в сайта)
подправки: сол, червен пипер, масала (по желание)
Хранителен състав:
моркови: витамин C, фолиева киселина, калий, натрий, фосфор, желязо, магнезий, калций
Стъпки на приготвяне
1. Измиваме и обелваме зеленчуците. Нарязваме морковите на полу-колелца, целината на малки кубчета, лука и чесъна на ситно.
2. В дълбок тиган загряваме мазнината с малко вода и задушаваме първо лука за 3-4 мин, после добавяме и морковите, целината и чесъна и задушаваме за още 5 мин. Прибавяме доматеното пюре, сушените чушки, нахута и подправките. Готвим под капак на слаб огън. Разтваряме зеленчуковия бульон в горещата вода и го прибавяме към ястието. Яхнията е готова, когато морковите са напълно омекнали.
3. Сервираме със сварен ориз или картофено пюре. За най-малките пасираме яхнията.