Вкусна закуска!
Елда с ябълка и круша
20 мин.
лесно
7 +
Необходими продукти
2 с.л. елда накиснато предната вечер във вода и 1 ч.л. оцет или сок от лимон или суроватка
1/2 от круша
1 бр. ябълка
1 с.л. кокосово масло или гги
подправка: канела
Хранителен състав:
Елда: витамин В2, В5, фолиева киселина, калий, калций, магнезий, фосфор, селен, мед, цинк
Круши: wитамин А, В4, С, фолиева киселина, калий, фосфор.
Ябълка: целулоза, фруктоза, калий, бор, флавоноиди, пектин, ябълчна и лимонена киселина., дъбилни вещества и витамините В1, В2, С, Е, Р и РР.
Стъпки на приготвяне
1. В 200 мл. кипната вода слагаме добре изплакнатата елда. Варим около 10 мин. на умерен огън. Махаме от котлона и задушаваме под капак за 5 мин.
2. През това време обелваме крушата и ябълката. Нарязваме ги на малки парчета и ги пасираме.
Отцеждаме елдата от водата. Прибавяме я към пюрето и пасираме повторно. Добавяме мазнината и разбъркваме.
Ако детето обича да дъвче не пасираме повторно, а само разбъркваме кашата.