Домашна боза от просо.
Просото е храна, която доставя минералите магнезий, калий, фосфор, калций, цинк и манган в значими количества. Просото съдържа и фолат, холин, ниацин, както и витамин К и Е.
Бозата от просо е прекрасна домашна напитка, от която предлагам и на детето. Но въпреки желанието ми да я изпием веднага изчаквам ден, за да стане леко резлива. По-важното е, че по този начин малкото човече приема естествени пробиотици- за добър баланс на стомахчето.
Приготвената вкъщи боза е в пъти по-евтина от тази на био бозата.
Честно казано, никога не бих предложила на детето от бозата, която предлагат по баничарниците, защото това не е боза, а отрова!
Просото не е съвсем леко за храносмилането, но се приема сравнително добре и има отлична хранителна ценност. Може да се включи през 7-8 м., евентуално малко преди това като съставка на каша или като заместител на ориза в зеленчуково пюре. Добре се съчетава със зеленчуци, особено такива с повече желязо, не само като самостоятелна каша.
Зърнени храни с високо съдържание на желязо.
Съдържание на желязо (мг/100 г):
Елда |
3.9 |
|
Просо |
6.8 |
|
Пшеница |
глутен |
3.1 |
Ечемик |
глутен |
6.0 |
Овес |
глутен |
4.6 |
– Усвояемостта на желязото от пълнозърнестите храни е доста ниска поради фитатите и фибрите (напр. вареното просо съдържа около 1.0 мг желязо).
– Желязото като добавка (за обогатяване на каши и пр.) е по-ниско усвоимо от желязото от ‘естествени’ източници.
– Усвояемостта може да бъде подобрена по няколко начина:
* прием едновременно с витамин С
* накисване на зърната
* отделна консумация на продукти, богати на калций
Още рецепти с просо: тук