Паста с тиква, кейл и кашкавал

40 мин.

12 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (4 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

125 гр. паста
2 с.л. зехтин
1/2 от жълт лук
300 гр. тиква цигулка, обелена и нарязана на парчета
50 гр. кейл, измит
1 ч. домашен зеленчуков бульон или вода
50 мл. прясно мляко
1 к.л. сол
50 гр. пармезан, настърган на ситно ренде
50 гр. кашкавал, настърган на ситно ренде

Хранителен състав:

Тиква: витамини В1, В3, В5, В6, С, бета-каротин, фолиева киселина, мед, магнезий, калий, целулоза, Омега 3 , мастни киселини

Стъпки на приготвяне

1. В тиган загряваме зехтин и задушаваме в него лукът за 4-5 мин. Когато стане прозрачен го махаме от котлона и го оставяме настрани.

2. В дълбок съд слагаме бульона, тиквата, солта и листата кейл. Варим ги до готовност, около 10 мин.

3. Оцеждаме половината от водата в тенджерата.

4. Към сварените зеленчуци добавяме лукът и млякото.

5. Пасираме всички съставки

6. Сваряваме пастата според указанията на пакета. Когато е готова я прецеждаме. Към готовата паста прибавяме сосът от тиква и кейл, пармезанът и кашкавалът. Объркваме добре всички съставки и поднасяме.

Паста с тиква, кейл и кашкавал

Паста с тиква, кейл и кашкавал

Паста с тиква, кейл и кашкавал.

Приготвянето на паста за обяд или вечеря, допълнена с подходящи зеленчуци е отлична храна за вашите юнаци.

Когато обаче бебеоците са по-малки майките се разделени в мнението си ЗА/ПРОТИВ въвеждането. Ето няколко примера за техните качества.

ЗЕЛЕНЧУЦИ

ЗА:
– имат по-неутрален вкус (в сравнение със сладките плодове)
– слаб алерген (картоф; тиквичка; тиква; морков)
– разнообразен витаминен и минерален състав
– колкото по-рано се въведат, толкова по-лесно се възприемат
ПРОТИВ:
– зеленчуковата целулоза е сравнително тежка
– някои дечица ги възприемат по-трудно заради вкуса

Примерни количества на зърнените храни в дневното меню на деца 12 +

Зърнени храни: 150-250 гр.

– хляб: 30-70 гр.
– зърнени (пълнозърнести ядки, зърна, грис, паста и пр.): 100-150 гр.
– бисквити, сухари (1-2 бр.): 15-25 гр.

Хранителна им ценност: въглехидрати, витамини В, аминокиселини

 

виж още рецепти:

макарони с тиква горгонзола

зърнен обяд ал денте

Лазаня супа

 

papkane2

Facebook Comments Box


4 thoughts on “Паста с тиква, кейл и кашкавал”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *