Пюре от шафранов ориз с пиле и моркови

40 мин.

лесно

8+

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (5 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

1/2 ч. ориз
2 ч. вода или зеленчуков / пилешки бульон без сол
50 гр. пилешко филе, нарязано на малки парченца
щипка шафран цветове
1 с.л. зехтин
1 бр. морков, нарязан на колелца

Хранителен състав:

Пилешко месо: витамин А, В2, В4, калий, калций, магнезий, желязо

Ориз: източник на въглехидрати и влакнини, витамин В6, фолиева киселина, селен, магнезий

Стъпки на приготвяне

1. Слагаме филето и морковите в малка тава. Добавяме малко зехтин и печем в предварително загряна фурна за 20 - 25 мин. на 180 гр. За деца 12 +, може да добавим и малко сол.

2. Завираме водата или бульона и в него добавяме щипка шафран. Задушаваме го за 10 мин. След това отстраняваме подправката през цедка. В дълбок съд слагаме ориза и го заливаме с шафрановата вода или бульон и варим на слаб котлон до готовност на ориза, около 20 мин.

3. Пюрето за бебчета правим като добавим към ориза 1/2 ч. вода, пилешкото (според възрастта), морковите и пасираме добре.

4. За дечица с поникнали зъби поднасяме обяда като върху ориза добавяме пилешкото и малко моркови.

Пюре от шафранов ориз с пиле и моркови

Пюре от шафранов ориз с пиле и моркови

ПЮРЕ ОТ ШАФРАНОВ ОРИЗ С ПИЛЕ И МОРКОВИ

 

Пюре от шафранов ориз с пиле и моркови е лесно и вкусно ястие за приготвяне.

Ако сега захеанвате вашето бебе, моля прочетето:

Ред на въвеждане на месото – пиле, телешко, риба.

В повечето схеми на захранване няма изрична препоръка за реда на въвеждане на основните видове месо. Достатъчно е първите 2-3 вида месо да отговарят на 2 условия:
– крехко
– без мазнини
Такива могат да бъдат птичето (пиле или пуйка), телешкото, агнешкото, заешкото (макар че рядко се среща в схемите).
Не е задължително да се изредят всички видове „бели” меса, преди да се предложи телешко.

В някои схеми се започва с птиче месо, телешкото традиционно е втори вид месо.
В други схеми се започва с телешко като първи вид месо.

ВРЕМЕ ЗА ВЪВЕЖДАНЕ

:
Първото месо се дава всеки ден, както при всяка нова храна постепенно се увеличава дозата. След това се редува през ден с постно пюре или се предлага всеки ден месо от 8-12 м. нататък в зависимост от местните препоръки и педиатричната школа.
Между първото и второто месо е добре да има около 2 седмици.
С втория вид месо се захранва пак постепенно – целта е да се проследи алергична реакция и да привикне стомахчето към различен вид месо (конкретно телешкото е по-трудносмилаемо). Иначе като вид храна се счита за въведено.

Формула за количество месо
– започва се с 10 или 15 гр.
– всеки месец се увеличава с 5 или 10 гр.
– на 1 год. се достига количество между 30 и 80 гр.

Количество месо на 1 год.
Няколко примера за количество месо, което трябва да се достигне на 1 год. – най-често срещаната препоръка в различните схеми:
– българските: около 50-60 гр.
– руските: 70-80 гр.
– френските: 30 гр.
– испаноезични: 40-50 гр. или повече
– американските, канадските: 50-80 гр.
и т.н.

Грамажи на месо:
2 к.л. месо/пасирано или ситно накълцано/=10 гр. месо
2 с.л.месо=25 гр. месо
3 с.л. месо=40 гр. месо
1 с.л.месо=1 парченце 2х1 см=10-15 гр. месо
1/8 чаша=30 гр.
1/4 чаша=60 гр.

30 гр. е приблизително колкото кибритена кутийка

 

Още рецепти с пиле може да прочетете на сайта ни.

papkane2

Facebook Comments Box


1 thought on “Пюре от шафранов ориз с пиле и моркови”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *