ПЮРЕ ОТ ШАФРАНОВ ОРИЗ С ПИЛЕ И МОРКОВИ
Пюре от шафранов ориз с пиле и моркови е лесно и вкусно ястие за приготвяне.
Ако сега захеанвате вашето бебе, моля прочетето:
Ред на въвеждане на месото – пиле, телешко, риба.
В повечето схеми на захранване няма изрична препоръка за реда на въвеждане на основните видове месо. Достатъчно е първите 2-3 вида месо да отговарят на 2 условия:
– крехко
– без мазнини
Такива могат да бъдат птичето (пиле или пуйка), телешкото, агнешкото, заешкото (макар че рядко се среща в схемите).
Не е задължително да се изредят всички видове „бели” меса, преди да се предложи телешко.
В някои схеми се започва с птиче месо, телешкото традиционно е втори вид месо.
В други схеми се започва с телешко като първи вид месо.
ВРЕМЕ ЗА ВЪВЕЖДАНЕ
:
Първото месо се дава всеки ден, както при всяка нова храна постепенно се увеличава дозата. След това се редува през ден с постно пюре или се предлага всеки ден месо от 8-12 м. нататък в зависимост от местните препоръки и педиатричната школа.
Между първото и второто месо е добре да има около 2 седмици.
С втория вид месо се захранва пак постепенно – целта е да се проследи алергична реакция и да привикне стомахчето към различен вид месо (конкретно телешкото е по-трудносмилаемо). Иначе като вид храна се счита за въведено.
Формула за количество месо
– започва се с 10 или 15 гр.
– всеки месец се увеличава с 5 или 10 гр.
– на 1 год. се достига количество между 30 и 80 гр.
Количество месо на 1 год.
Няколко примера за количество месо, което трябва да се достигне на 1 год. – най-често срещаната препоръка в различните схеми:
– българските: около 50-60 гр.
– руските: 70-80 гр.
– френските: 30 гр.
– испаноезични: 40-50 гр. или повече
– американските, канадските: 50-80 гр.
и т.н.
Грамажи на месо:
2 к.л. месо/пасирано или ситно накълцано/=10 гр. месо
2 с.л.месо=25 гр. месо
3 с.л. месо=40 гр. месо
1 с.л.месо=1 парченце 2х1 см=10-15 гр. месо
1/8 чаша=30 гр.
1/4 чаша=60 гр.
30 гр. е приблизително колкото кибритена кутийка
Още рецепти с пиле може да прочетете на сайта ни.
1 thought on “Пюре от шафранов ориз с пиле и моркови”