Супа с броколи и просо

45 мин.

лесно

8 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (8 гласа, средно: 4,75 от 5)
Loading...

Необходими продукти

3 с.л. гхи/масло или зехтин
1/2 от голям морков, ситно нарязан
1 бр. стъбло кервиз (целена), ситно нарязан
1/4 от връзка магданоз, ситно нарязан
1/2 лук, нарязан на малки кубчета
1 скилидка чесън, смляна
1 ч.л. зеленчуков бульон, разтворен в 800 мл. топла вода ( рецептата може да видите на сайта)
1/2 от сладък картоф, обелен и нарязан кубчета
1/2 филийка от глава целина корен, обелен и нарязан на кубчета
1/2 малка глава броколи, нарязани на розички
1/4 от глава карфиол, нарязан на цветчета
1/4 ч.л.. сушена мащерка
щипка червен пипер
3 с.л. просо, накиснато от предната вечер във вода и няколко капки оцет

Хранителен състав:

Броколи: витамини: А, В4, С, фолиева киселина и минерали: калий, калций, магнезий, натрий, фосфор.

Просо: магнезий, калий, фосфор, калций, цинк и манган, фолат, холин, ниацин, както и витамин К и Е.

Сладък картоф: витамин C, фолиева киселина, калий, натрий, селен, фосфор, магнезий, калций

Стъпки на приготвяне

1. Ако решите да използвате зеленчуков бульон, то рецептата започва с неговото разтваряне. От него ще добавяме при задушаването на зеленчуците, за да ги предпазим от запържване. Ако приготвяте тази супа на бебе, то пропуснете тази стъпка със задушаването или използвайте вместо мазнина само вода. За бебета над 12+, може да добавяте малко зеленчуков бульон и да задушавате зеленчуците във мазнина и вода.

2. На умерен котлон в дълбока тенджера слагаме мазнината и няколко лъжици зеленчуков бульон. Още преди да се е загряла мазнаната добавяме лука и чесъна. Задушаваме ги докато лукът стане прозрачен и прибавяме морковите, целината корен, сушените подправки и още малко от бульона. Задушаваме за около 5 мин.

3. Прибавяме картофа и остатъка от бульона. След като водата заври засичаме 5 мин. и след изтичането им прибавяме броколито, карфиола и просото. Варим още 7-10 мин. Проверяваме дали са сварени и махаме супата от котлона, добавяме свежите подправки - магданоз и кервиз..

Ако водата ви се стори малко долейте необходимото количество, когато прибавяте последните зеленчуци и просото.

4. За по-малки сладури пасираме супата.

Към нея може да добавим сирене или кисело мляко.

Супа с броколи и просо

Супа с броколи и просо

СУПА ОТ БРОКОЛИ И ПРОСО

Супа от броколи е неочаквано добра супа. Честно казано и аз (мама) си хапнах добре с тази супа. В началото скептична относно доброто съчетание на карфиол и броколи, но се получи вкусно!

 

СЪСТАВКИ, ОТ КОИТО СЕ НУЖДАЕТЕ:
  • Броколи и карфиол: Имате ли пресно броколи и карфиол в хладилника, не се колебайте да го използвате за направата на тази вкусна супа. Можете да използвате и замразено броколи и карфиол, ако решите да сготвите супата, извън сезона на тези вкусни и полезни зеленчуци. Нарежете няколко цветчета от главата броколи и карфиол и ги нарежете като не се стараете да са с еднаква големина. 
  • Сол : При деца под 12+ не удачно да се слага сол, а след навършване на годинка, количеството сол, би следвало да е минимално.
  • Подгответе морковите. Обелете морковите и ги нарежете парчета.
  • Целината: Нарежете на кубчета ароматната и полезна целина.
  • Просо: Съдържа висока доза устойчиво нишесте. Устойчивото нишесте е естествен въглехидрат, който увеличава на чувството за ситост. 

Всички продукти и тяхното точно количество саописани в рецептата.

КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ:

В идеалния случай това ястие е най-вкусно, когато се сервира и хапва веднага. Но имате възможност да съхранявате останалата порция и за следващия ден.

  • Запазвате ли порция за по-късно?  Съхранявайте в хладилник в херметически затворени контейнери, за да се насладите на следващия ден.
  • Замръзете: Ако сте приготвили по-голямо количество от супата и тя не бъде изядена от семейството за обяд или вечеря, а на следващия ден сте планирали друга гозба за хапване, то може да замръзите останало количество. Важно условие, касаещо правилното съхранявате е да използвате подходящ за замръзяване. Съхранението не следва да е за повече от 2-3 месеца.

ВИЖТЕ ОЩЕ ВКУСНИ РЕЦЕПТИ ОТ САЙТА:

Супа от спанак с ориз

Патешка супа със зеленчуци

Крем от броколи и орехи

detski rojden den

Facebook Comments Box


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *