Мъфини с праскови, тахан и чия
45 мин.
лесно
12+
Необходими продукти
2 малки праскови или нектарини
2 яйца
50 г. меко масло
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.ч захар (за по-здравословен вариант може да използвате кафява захар)
1 1/2 ч.ч. брашно
3 с.л. чия
2 ч.л. сусамов тахан
Хранителен състав:
праскови: витамин А, В4, С, калий, фосфор, фибри
чия: големи количества калий, натрий, калций, фосфор, цинк и манган, омега-3 мастни киселини и алфа-линоленова киселина
сусамов тахан: витамин В, Е, калций - в количество, пет пъти по-високо от това в млякото, силиций, фосфор, мед, магнезий калий, както и незаменими мастни киселини
Стъпки на приготвяне
1. В дълбок съд разбиваме яйцата със захарта. Прибавяме и разтопеното масло, след него киселото мляко с разтворената в него сода и рабиваме сместа до хомогенизирането й.
2. Прибавяме семенцата чия и тахана и разбъркваме с лъжица.
3. Прибавяме постепенно пресятото брашно и внимателно разбъркваме.
4. Измиваме, обелваме и нарязваме прасковите на малки парченца. Прибавяме ги към сместа и леко разбъркваме.
5. Поставяме хартиени капсули в гнездата на форма за мъфини и разпределяме сместа в тях. Ако не разполагаме с хартиени капсули , предварително намасляваме и набрашняваме формата, за да не залепнат кексчетата. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 мин. като последните 5 мин. печем на вентилатор.
6. Изваждаме от фурната, изчакваме да изстинат и поднасяме на лакоми дечица :)
1 thought on “Мъфини с праскови, тахан и чия”