Чушка
– Зелена: 6-7 м. (сред първите храни, но след захранване с 3-4 вида други зеленчуци)
– Червена: 8-10 м. (алерген – заради червения пигмент).
Чушки на фурна с ориз и киноа
70 мин.
лесно
8 +
Необходими продукти
6 бр. големи месести червени и зелени чушки, измити и почистени от семките
100 гр. ориз
100 гр. киноа
1/2 от глава лук, нарязана на ситно
1 бр. морков, измит и нарязан на ситно
1 бр. домат, настърган на ренде
600 мл. вода
4 с.л. зехтин
3 щипки сол (след навършване на годинка)
подправки: щипка чубрица, джоджен
1/3 от връзка магданоз, измит и наситнен (без дръжките)
Хранителен състав:
Киноа: протеини; витамините А и Е.; миниралите цинк, желязо, магнезий, манган и фосфор.
Ориз: фибри, захари, мазнини, витамини В2, В4, фолиева киселина, минерали – калий, флуорид, фосфор, магнезий, калций, селен, желязо, аминокиселини
Чушки: витамините А, В1, В2, В6, С и Е, биофлаваноиди, калций, магнезий, фосфор, желязо, калий, ниацин, триптофан и цинк.
Стъпки на приготвяне
1. В дълбок тиган загряваме около 100 мл. вода и няколко капки зехтин. Когато заври слагаме лукът и го задушаваме на среден огън за 4-5 мин. Добавяме морковите и тях задушаваме за 4-5 мин.
2. Към задушените зеленчуци добавяме оризът и киноата., доматеният сос , чаша вода и похлупваме с капак. Когато течността заври махаме тигана от котлона и оставяме плънката за 15 мин. (ориза и киноата да "изпият" водата).
3. След това добавяме подправките, няколко лъжици мазнина и разбъркваме сместа.
4. Напълваме чушките с плънката без да ги натъпкваме много, тъй като ориза и киноата ще поемат още вода при печенето. Подреждаме чушките в тава плътно една до друга. Заливаме ги с малко зехтин и 200 мл. топла вода. Покриваме тавата с алуминиево фолио и печем в предварително загряна фурна на 180 градуса за около 35-40 минути. След това махаме фолиото и допичаме за още 20 минути.
2 thoughts on “Чушки на фурна с ориз и киноа”