Пилешка супа с броколи и зеленчуци

30 мин.

лесно

8 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (2 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

1/2 от жълт лук, нарязан на кубчета
1 стрък целина или кервиз, нарязани
1 бр. морков, обелен и нарязан
1 бр. скилидки чесън, смляна
1 с. л. нахутено брашно или друго брашно
1 бр. картоф, обелен и нарязан на кубчета
2 ч. пилешки бульон или вода
3 бр. пилешки бутчета без кости, без кожа
1 ч. цветчета от броколи
1/2 ч. зелен грах
1с.л. кисело мляко
малко сол, мащерка за деца над 12+

Хранителен състав:

Броколи: витамини: А, В4, С, фолиева киселина и минерали: калий, калций, магнезий, натрий, фосфор.

Пилешко месо: витамин А, В2, В4, калий, калций, магнезий, желязо

Стъпки на приготвяне

1. В тенджера разтопяваме маслото или друга мазнина на средно силен огън. Добавяме лука, целината (кервиза), морковите и няколко лъжици вода. Готвим като разбъркваме от време на време, докато зеленчуците започнат да омекват, за около 3 до 4 минути.

2. Добавяме чесъна и готвим, докато стане ароматен, за около 30 секунди. Добавяме брашното и готвим при непрекъснато бъркане за около 1 минута. Добавяме картофите и бульона (водата) и рабъркваме.

3. Добавяме пилешките бутчета и мащерката. Смесваме добре. Покриваме тенджерата с капак и оставяме супата да заври. Намаляваме котлона до среден и оставяме да къкри за около 10 до 15 минути.

4. След като пилето е сготвено, внимателно го изваждаме от тенджерата и го нарязваме грубо, преди да го върнем в супата.

5. Добавяме броколите и граха и готвим, докато омекнат, около 5-6 минути.
При поднасяне добаваете лъжица кисело мляко.

Пилешка супа с броколи и зеленчуци

Пилешка супа с броколи и зеленчуци

ПИЛЕШКА СУПА С БРОКОЛИ И ЗЕЛЕНЧУЦИ

Пилешка супа с броколи и зеленчуци е бърза за приготвяне и с удължено усещане за отличен вкус супа. Тя се приготвя и е идеална за есентите и зимните обеди и вечери. Богата на микро и макро елементи, идеална за малките  и пораснали дечица. 

Мазнината, която може да използвате за задушаването на зеленчуците е зехтин, олио от гроздови семки, гхи, масло или олио. Винаги добавяйте към зеленчуците и малко вода, за да ги предпазите от агрсивно запържване. Разбира се, има родители, които предпочитат този първоначален процес на задушаване на зеленчуците да бъде само с вода. Това не е грешка. Разликата е в интензитета на аромата на зеленчуците, който се предизвиква от задушаването с мазнина. 

При прибавянето на граха и броколите към супата, ако използвате замръзени продукти, то те ще са готови за неповече от 4-5 мин. 

КАКВО ИМА В ТАЗИ ЛЕСНА РЕЦЕПТА

Пилешки гърди без кости и кожа : И пилешките гърди или пилешките бутчета е най-добрия избор за тази рецепта.

Броколи : Мисля, че малко зелено винаги е необходимо в класическите супи. Не обичате броколи? Може да го замените с грах.

Лук и чесън : Обичам да използвам сладък жълт лук, но белият лук също ще свърши работа. Ще ви трябва и голямо количество чесън.

Морков : Само един голям морков е необходим за добър зеленчуков вкус.

Ориз: В света има повече от 40 000 разновидности на ориз. Това е много. За да улеснят нещата, те са класифицирани по дължина на зърното – къси, средни и дълги. Дължината на зърното също е индикатор за крайната текстура на сварения ориз. Ето няколко примера:

  • Късозърнест: китайски черен ориз, американски късозърнест и суши ориз. Този ориз ще бъде по-лепкав и ще се слепи, когато се свари. Идеален за суши и използване на пръчици.
  • Среднозърнест:  арборио, валенсия и бомба. Този ориз ще бъде пухкав, влажен и нежен с малко лепкавост. Идеален за ризото и паеля и за нашата супа.
  • Дългозърнести: Басмати и жасмин. Този ориз е с по-ниско съдържание на нишесте и няма да се слепва, ще бъде лек и сух. Идеален за пилаф и биряни.

СЪВЕТИ ЗА СЪХРАНЕНИЕ И ПРИГОТВЯНЕ НА ХРАНА

Можете да разделите останалите порции, например за след седмицата. Може да го замразите и да се насладите отново на тази вкусна супа месец по-късно. Ето как се съхраняват правилно.

  • За съхранение в хладилник : Съхранявайте в херметически затворен контейнер в хладилник за 4 до 5 дни.
  • За замразяване в фризер: Можете да замразите остатъчна част, като съхранявате в контейнер, подходящ за замразяване до 3 месеца.

ОЩЕ ВКУСНИ РЕЦЕПТИ:

Супа с броколи, батат и киноа

Супа от тиква и червена леща

Телешка супа с ечемик

 

detski rojden den

 

 

Facebook Comments Box