Зелен фасул от рецептите на баба

60 мин.

лесно

8+

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (9 гласа, средно: 4,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

1 кг. зелен фасул, измит и нарязан на малки парченца
2 бр. глави лук, обелени и нарязани на ситно
3 скилидки чесън, обелени и наситнени
400 гр. домати от консерва
2 бр. моркови, измити и нарязани на малки кубчета
1 връзка магданоз, измит
1 к.л. равна кимион
1 щипка суха чубрица
1 с.л. брашно, по избор

Хранителен състав:

Зелен фасул: витамини А, В1, В2, С, Е, К и минерали калий, калций и желязо. Ферменти, белтъчни съединения, скорбяла и целулоза.

Стъпки на приготвяне

1. В дълбок съд загряваме зехтин и малко вода и задушаваме лукът докато стане прозрачен. Към него добавяме морковите, чесънът, нарязани на ситно (само) дръжките от магданоза и зеленият фасул. Доливаме вода, толкова че да покрие зеленчуците и готвим около 15 мин.

2. Добавяме доматите. При необходимост доливаме още малко вода, но следим за това да не е много над или под нивото на зеленчуците. Варим още 15 мин. или до готовност. Пет минути преди да махнем гозбата от котлона в купичка правим каша от брашното и малко вода. Изсипваме сместа в тенджерата, добавяме подправките, наситнените листа на магданоза и разбъркваме добре.

3. Когато гозбата се охлади, добавяме няколко лъжици зехтин!

Зелен фасул от рецептите на баба

Зелен фасул от рецептите на баба

Зелен фасул от рецептите на баба е вашето напомняне да вземете торба пресен зелен фасул при следващото ви посещение на пазара. Той е идеалното ястие, гарнитура, пълна с фибри, хранителни вещества и противовъзпалителни свойства.

Съставки за зелен фасул яхния

Зеленият фасул не се нуждае от прекомерно много съставки, за да има отличен вкус. Ето няколко неща, от които ще се нуждаете.

  • Зелен фасул : Можете да използвате фасул (френски зелен фасул) или стандартен зелен боб, но не забравяйте да отрежете краищата.
  • Подправки : Всичко, от което се нуждаете е зехтин, чесън, сол, подправки. За чесъна – не се колебайте да го използвате – пресен, стар или чесън на прах!

И понеже сме сайт насочен към захранване и хранене, ето и аргументи „за“ и „против“ ранно захранване със зелен фасул:

  • 6 м. (почти винаги се препоръчва сред първите зеленчуци)
  • 7-8 м. или по-късно, по преценка (не е съвсем лек зеленчук)
  • слаб алерген (основно предимство при захранването)
  • мека консистенция и неутрален вкус (подходящи за захранване)
  • доста фибри и регулиращ ефект (би могъл да натовари стомахчето)
  • важни витамини и минерали (особено  калций), някои незаменими аминокиселини
  • подходящи са крехките сортове зелен и жълт боб.

За още вкусни предложения:

Кюфтенца с броколи и телешко месо

Вкусен ориз с кайма

Зелен боб с картофи

papkane

Facebook Comments Box


1 thought on “Зелен фасул от рецептите на баба”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *