КРЕМ СУПА (ПЮРЕ) ОТ ТИКВА, МОРКОВ И ЛУК
С пюре от тиква започват и се препоръчват повечето схеми за захранване. Тази крем супа е за малко по-големи бебета, обогатена, вкусна и полезна.
ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ, КАСАЕЩА ПЛОДОВЕТЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ И ВЛИЯНИЕТО ИМ ВЪРХУ ЗАХРАНВАНЕТО НА БЕБЕТО
Зеленчук и плод не е добра комбинация за стомахчето. Плодовите захари ферментират по различeн начин, смилаемостта на целулозата е различна и т.н. Изключение са комбинациите морков+ябълка, както и тиквата, тъй като се счита и за зеленчук, и за плод.
ЗЕЛЕНЧУЦИ:
- морков, пащърнак, тиквичка, чушка (5-7 м.)
- броколи, карфиол, царевица, праз, зелен фасул (6-8 м.)
- след 9 м. могат да се дават зеленчуци 2 пъти дневно.
- след зеленчуци на обед, за вечеря може да се дава също зеленчукова супа, зеленчуково пюре, зърна или каша със зеленчуци, пресни зеленчуци със сирене или жълтък, според възрастта
СУПАТА СЕ ПРЕДЛАГА НА БЕБЕТО ПО ДВА НАЧИНА:
1. Основно хранене – пасирани или намачкани зеленчуци с или без месо, с добавка на високовъглехидратна храна за калоричност (сухар, ориз, картоф, нишесте за сгъстяване и т.н.). Може да се добави и сирене или сварен жълтък за допълнителни калории и хранителна ценност.
2. Преди хранене – до 40-50 мл преди основното хранене, подготвя храносмилането и събужда апетита, удачно допълнение към обедното или вечерното меню след 9-10 м.
НЯКОЙ ОТ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА В ХРАНЕНЕТО, ПРЕД КОИТО СЕ „ИЗПРАВЯТ“ МАЙКИТЕ НА ДЕЦА НА ВЪЗРАСТ 12+.
- Не забравяйте, че до навършване на една годинка е добре храната на бебето да не бъде подсолявана и подслаждана.
- Хубаво е до навършване на една годинка на бебето да му приготвяте чисти от пестициди или био органични храни.
- Продължавайте да предлагате течности, които да не са подсладени. Време е за приучаване на бебето да отпива от шише, чаша.
- Варивата вече може да бъдат предлагани не само пасирани, но и в по-груба форма.
- Плодове и зеленчуци могат да се предлагат сурови.
- Може да предлагате прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове.
ОЩЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ЯСТИЕ С ТИКВА:
1 thought on “Крем супа (пюре) от тиква, морков и лук”