МЪФИНИ С ТИКВА И КАЙСИЕВИ ЯДКИ
Има два вида мъфини – английски и американски. Тъй като английските мъфини не са разпространени извън Обединеното Кралство, когато се споменава мъфин се има предвид далеч по-популярната американска разновидност. Английските мъфини са плоски и кръгли, дебели 2 – 3 см и се пекат на тиган или под грил. Основни съставки на тестото обикновено са мая, мляко, брашно, захар и сол. За разлика от английските, американските мъфини се приготвят със сода или бакпулвер и се пекат в специални формички, в средата на фурната на температури между 175 и 200 °С за около 25 – 30 минути. Броят на формичките в тавата може да варира, както и техните размери.
Не е задължително мъфините да са сладки. Те се разделят на два вида, според вкуса си – сладки и хлебни. Когато майторите пекари приготвят сладки мъфини в тестото се слага повече масло и захар, а за хлебни, по-малко от тези продукти. Обикновено тестото на мъфините съдържа брашно, захар, бакпулвер или сода, яйца, мазнина и мляко. Могат да се използват и разнообразни добавки, като например плодове, ядки, шоколад, стафиди и други, които придават допълнителен аромат и вкус, а глазирането на мъфина го превръща от обикновено малко кексче в нещо далеч по-специално.
ПАПУ ПРЕДЛАГА ОЩЕ 3 СТРАХОТНИ РЕЦЕПТИ С ТИКВА:
Мъфини с тиква и черен шоколад